Provningar & Events

Vårens provningar ligger nu uppe, ett presentkort är en perfekt present som man kan använda till vinprovningarna.

Vi har även en exklusiv presentlåda som vi säljer med en massa godsaker i. För mer info maila oss på bokning@lenoteca.se

Vi kan även arrangera provningar utanför schemat men dessa måste alltid ske efter mailkontakt på bokning@lenoteca.se

Anmälan till våra schemalagda provningar görs via vår bordsbokningstjänst på hemsidan.
Ni bokar bord till aktuell tid och dag, antal personer och skriver ”provning” under kommentarer.
Antal platser är begränsade.
Eftersom vinprovning är en sensorisk upplevelse, ber vi er att inte använda för mycket parfym eller liknade denna kväll.

Avbokningar av provningar sker senast 3 dagar innan provning, detta för att vi ska ha en chans att meddela eventuella reserver. Då vi har ett högt tryck på provningarna och begränsat med plats så uppskattar vi om ni meddelar oss snarast vid ändringar av antal personer, men dock senast 3 dagar innan provning.

Om ni vill att vi håller en speciell provning hör av er till oss på bokning@lenoteca.se och få mer info om vad som är möjligt!

Välkomna!

Våren 2020

28/1 Bästa bubblet från 4 Europeiska länder

Vi reser genom Europa och provar olika lokala bubbel.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg
11/2 Vinets ABC – En grundkurs i vinets värld
Rött, orange, rosé, vitt, svart.
Hur görs dessa olika viner?
Vilken påverkan har klimatet?
Vi provar olika stilar och reder ut begreppen och hittar svaren vi inte visste fanns.
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 450 kr ink tilltugg
25/2 Champagne VS Brexitbubbel
Engelskt bubbel har visat sig vara i yppersta världsklass. En liknande jordmån som i champagne och samma druvor som i Frankrike. Vi jämför och vi hänförs, cheeers, sorry, santé
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 750 kr ink tilltugg
10/3 Chablis
Chablis är världsberömt och idag gräver vi djupare i dess storhet i både Cru-form och hos några av de bästa producenterna.
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 650 kr ink tilltugg
24/3 Bubblornas magiska värld

Hur gör man bubbelvin?

Och vad är skillnaden på Cava, Prosecco, Crémant, Sekt och champagne?

Champagne har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

7/4 Österrike & Ungern

Idag provar vi gömda skatter från Österrike och Ungern.
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg
28/4 Italien och dess storhet
Varför är Italien just nu det mest fascinerande vinlandet i världen?
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

 

Hösten 2019

3/9 Bubblornas magiska värld

Hur gör man bubbelvin?

Och vad är skillnaden på Cava, Prosecco, Crémant, Sekt och champagne?

Champagne har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

18/9 Pinot Noir, Pinot Nero, Spätburgunder

En världskändis berättar om sina olika stilar från både kända och okända vinregioner runt om Europa.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

1/10 Champagne

Hur blev champagne världens mesta kända bubbel?
 
Vi reder vi ut den olika begreppen och stilar från denna mytomspunna vinregion. Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Special Club, Grand Cru och så mycket mer. När CO2 är hjälten. 🥂❣️
 
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 875 kr ink tilltugg
8/10 En kväll i Italien
Utsedd till världens bästa vinland.
Landet med mest inhemska druvor.
Vi provar oss igenom de ”hetaste” vindruvorna och kanske får svar på varför Italien är så lockande. Cin-cin
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg
5/11 En kväll med Barolo & Barbaresco
Vi provar oss igenom olika lägen och producenter och förhoppningsvis hittar vi svaret till varför denna UNESCO-skyddade vinregion stoltserar som en av väldens hetaste.
 
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 1000 kr ink tilltugg

12/11 Bubblornas magiska värld

Hur gör man bubbelvin?

Och vad är skillnaden på Cava, Prosecco, Crémant, Sekt och champagne?

Champagne har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

26/11 Amarone

Så populär att alla kan den.
Här jämför vi olika stilar och får en historia bakom en av Italiens största succéer.
 
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 1000 kr ink tilltugg
3/12 Vinets ABC
Rött, orange, rosé, vitt, svart.
Hur görs dessa olika viner?
Vilken påverkan har klimatet?
Vi provar olika stilar och reder ut begreppen och hittar svaren vi inte visste fanns.
Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 450 kr ink tilltugg

10/12 Bubblornas magiska värld

Hur gör man bubbelvin?

Och vad är skillnaden på Cava, Prosecco, Crémant, Sekt och champagne?

Champagne har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

Våren 2019

19/5 Årets Vinfestival 2019
Då är det dags igen, vintern har gått snabbare än vanligt och vi är strax vid sommaren.
Den sätter vi alltid igång med en vinfestival.
 
Förköp på Billetto eller i Baren: 250 kr ink 6 st smakprover.
Biljetter på plats: 300 kr ink 6 st smakprover.
 
Bekräftade utställare:
Flädie, CiaoAlba,TM Kvalitetsviner, Pierrele Gros, Allegresse
Bonden & Vinet, Vin till mat, Vingruppen, J&S, Provinum , WardWines, SwedishBrands, CaskMoestue, Triggollo , Ottosuensson , Bakalar , SOLERA , WinetasticSweden
Carovin, Fine Wines

22/1 I bubblornas magiska värld

Vi tar oss igenom olika stilar av bubblor från olika vinregioner i Europa. Champagne har alltid varit världsledande när det gäller bubbel. Området har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

30/1 Ost & Vin med Göran Nyström

Vi provar olika ost & vin kombinationer med vår Grand Ostmästare Göran Nyström.
Upptäck era favoritcombos. Spännande smaker med vin och ost.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 650 kr ink tilltugg

5/2 100% Champagne

CHAMPAGNE. James Bond, lyx och glamour. Och också för en festligare vardag. Ikväll reder vi ut den olika begreppen och stilar från denna mytomspunna vinregion. Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Special Club, Grand Cru och så mycket mer. När CO2 är hjälten. 🥂❣️

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 750 kr ink tilltugg

12/2 Vinets ABC, en grundkurs i vinets värld!

Vi provar olika stilar och reder ut begreppen och hittar svaren vi inte visste fanns.
När ska vi dekantera?
Hur länge håller ett vin?
Vad är det för skillnad på ett 100-kronors vin och ett 350-kronors vin?

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 450 kr ink tilltugg

26/2 I bubblornas magiska värld

Vi tar oss igenom olika stilar av bubblor från olika vinregioner i Europa. Champagne har alltid varit världsledande när det gäller bubbel. Området har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

5/3 Languedoc

Langeudoc, Sydfrankrike !! Denna kväll tar vi oss igenom hantverksmässigt gjorda viner från vinbönder som jobbar småskaligt. Det blir 6 olika viner av varierande karaktär och smakupplevelse med fokus på röda viner.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 450 kr ink tilltugg

13/3 Kroatien

Vi går igenom lokala druvor från bla Kroatien tillsammans med Miro från Triggollo. En ny generation passionerade vinbönder visar vägen mot framtidens vinkultur.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 500 kr ink tilltugg

19/3 I bubblornas magiska värld

Vi tar oss igenom olika stilar av bubblor från olika vinregioner i Europa. Champagne har alltid varit världsledande när det gäller bubbel. Området har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

26/3 Östra Europas Stjärnor

Vi går igenom lokala druvor från bla Kroatien, Slovenien och Bulgarien. En ny generation passionerade vinbönder visar vägen mot framtidens vinkultur.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

23/4 I bubblornas magiska värld

Vi tar oss igenom olika stilar av bubblor från olika vinregioner i Europa. Champagne har alltid varit världsledande när det gäller bubbel. Området har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

Hösten 2018

31/8 Winemakers Corner med Silvia Altare (Elio Altare)

Vi inleder höstens provningar och vinmakarbesök med en lunchprovning.
Provningen är kostnadsfri och öppen för alla. Det är drop-inn och ingen anmälan behövs. Vi kommer sälja glas av dom vinerna hon öppnar upp.

Elio Altare är inte bara en av de moderna legendarerna i Piemonte utan tillhör även en av Barolo pionjärerna från den omtalade grupp av vinmakare under namnet ”Barolo Boys” som i början av 80 talet var banbrytande med ny teknik vid vinframställning i såväl källaren som ute på vinfälten. Elio Altare har alltsedan dess fortsatt arbeta på familjeegendomen med att utforska och experimentera för att få fram naturliga viner som reflekterar dess ursprung, med hjälp av ekologisk praktik, vilket bla. Innebär ingen filtrering eller klarning inför buteljering allt för att bevara vinets naturliga uttryck.
Familjeegendomen Elio Altare ligger belägen i hjärtat av Piemonte med 10 HA i La Morra, Castiglione Falletto, Monforte och Serralunga d’Alba. Årliga produktionen består av 70 000 flaskor fördelade mellan 12 olika viner, med fokus på vingårdsbetecknad Barolo, Arborina, Cannubi och Cerretta, men det finns även utrymme skapa och experimentera fram nya viner från Langhe texp. Larigi, La Villa och Giàrborina och Barolo Unoperuno, framtagen med hjälp av varje druva hand pressas manuellt. 2003 beslöt sig äldsta dottern i familjen Silvia, arbeta tillsammans med sin Far Elio, och har succesivt tagit över större delar av produktionen. Familjen Altare filosofi har alltid varit respekt inför naturen skapa det allra bästa från varje enskild vingårdsläge.

Plats: Lenoteca
Tid: 13-15.00

5/9 Gröna druvor du inte visste fanns

Vi tackar av sommaren 2018 med välbalanserade viner gjorda på karaktärsfulla lokala druvor.

Ampelografi är läran om vinrankan och på olika universitet i världen, i direkt anslutning till vinregioner, är kunskapen väldigt stor i frågan om identifieringen av en druvas DNA. Ikväll njuter vi av unika gröna druvor med stort självförtroende. Passande ostar till. Cheeers.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 495 kr ink tilltugg

18/9 Ekologiskt, Biodynamiskt eller Naturvin?

Vad menas med Bio, eko, natur eller konventionell odling?  Vi försöker reda ut begreppen med hjälp av olika viner producerade enligt olika filosofier. Uppstickare från södra Europa står på menyn.
En del passionerade och skickliga producenter sätter gärna stämpel på sina flaskor andra ställer sig helst utanför all byråkrati. Vad innebär med för oss konsumenter och smakar vi skillnad på vinerna?
Lite chark och ost hjälper oss på traven.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 495 kr ink tilltugg

19/9 I bubblornas magiska värld

Vi tar oss igenom olika stilar av bubblor från olika vinregioner i Europa. Champagne har alltid varit världsledande när det gäller bubbel. Området har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

Även 3/10, 31/10, 28/11

2/10 Vinets ABC, en grundkurs i vinets värld!

Vi provar olika stilar och reder ut begreppen och hittar svaren vi inte visste fanns.
När ska vi dekantera?
Hur länge håller ett vin?
Vad är det för skillnad på ett 100-kronors vin och ett 350-kronors vin?

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 450 kr ink tilltugg

3/10 I bubblornas magiska värld

Vi tar oss igenom olika stilar av bubblor från olika vinregioner i Europa. Champagne har alltid varit världsledande när det gäller bubbel. Området har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

Även 31/10, 28/11

16/10 Barolo, ett vin för kungar, konungarnas vin!

Vi går igenom olika stilar av Barolo från de olika Barolo-byarna och provar oss fram genom olika stilar som utvecklats dramatiskt de senaste decennium. Vad innebär en traditionell Barolo?
Och vad är en modern Barolo av idag?
En magisk resa till ett UNESCO-skyddat vinområde som innehar några av världens mest spännande viner.
Nebbiolo heter denna stolta druvan som locka hit folk från alla världens hörs. SALUTE.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 1000 kr ink tilltugg

23/10 Historien om Amarone

Valpolicella. De många vinkällarnas dal. En vinregionen som redan under romartiden var känt för sina lokala blåa druvor. Corvina heter denna stolta regionala druvan som lockar oss svenskar till glaset. Vi presenterar vår egenimporterade producent UGOLINI. Familjen Ugolini jobbar ekologiskt och levererar klassiska välbalanserade viner från egna odlingar. Från Valpolicella till Amarone, vi ses då, skynda, snabbt fullbokat.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 650 kr ink tilltugg

31/10 I bubblornas magiska värld

Vi tar oss igenom olika stilar av bubblor från olika vinregioner i Europa. Champagne har alltid varit världsledande när det gäller bubbel. Området har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg
Även 28/11

28/11 I bubblornas magiska värld

Vi tar oss igenom olika stilar av bubblor från olika vinregioner i Europa. Champagne har alltid varit världsledande när det gäller bubbel. Området har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg

29/11 Winemakers Corner med Louis Jadot (Bourgogne)

Representanter från Louis Jadot kommer på besök och ni får prova godsaker från Bourgogne med lite tilltugg till.

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 600 kr ink tilltugg

Louis Jadot
Firman som grundades 1859. Till skillnad från många andra négociants som nöjer sig med att köpa in, blanda och sälja färdigt vin, har Jadots framgångar baserats på att man arbetat mycket nära sina kontrakterade odlare för att få druvor av högsta kvalitet, eller odlat på sin egen mark.
Vinerna, som alla är klassade som AOC, finns i hela skalan från kommunviner till Grand Cru och oavsett kategori tillhör de alltid toppskiktet i Bourgogne. Louis Jadot producerar årligen närmare
900 000 lådor vin. Samtidigt satsar man målmedvetet på det småskaliga. Här vinifieras allt från enstaka fat av de mest exklusiva vinerna till volymer på många tusentals liter med samma stränga kvalitetskrav!

4/12 I bubblornas magiska värld

Vi tar oss igenom olika stilar av bubblor från olika vinregioner i Europa. Champagne har alltid varit världsledande när det gäller bubbel. Området har inspirerat producenter över hela världen och idag görs imponerande mousserande viner från flera olika vinregioner i Europa. Ikväll testar vi oss igenom de bästa och njuter därtill av passande ostar och chark. Mer bubbel till folket!

Plats: Lenoteca
Tid: 18-19.30 ca
Pris 550 kr ink tilltugg